Αισθητική - Κομμωτική

Κομμωτικής Τέχνης
Περιγραφή  επαγγέλματος

Κύριο αντικείμενο της  Κομμωτικής είναι η περιποίηση των μαλλιών σε άντρες ,παιδιά και γυναίκες.

Αναλυτικότερα ο κομμωτής/τρια ασχολείται με την περιποίηση, την θεραπεία και τον καλλωπισμό του τριχωτού της κεφαλής.

Στα πλαίσια της περιποίησης ο κομμωτής/τρια θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κούρεμα, την βαφή, τον αποχρωματισμό και την περμανάντ στον πελάτη ή την πελάτισσα.

Ο κομμωτής θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται και να προλαμβάνει τις ασθένειες της τρίχας που δημιουργούνται από την κακή χρήση χημικών και την συχνή χρήση θερμαντικών εργαλείων. Θα πρέπει να μπορεί να θεραπεύσει με διάφορους τρόπους την τρίχα. Επίσης θα πρέπει να παραπέμπει τον πελάτη στον δερματολόγο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Όσον αφορά τον καλλωπισμό δηλαδή τα χτενίσματα ο κομμωτής/τρια θα πρέπει να έχει γνώση της μορφολογίας και των χαρακτηριστικών ενός προσώπου ώστε να επιλέξει το καλύτερο δυνατό χτένισμα σε συνεργασία με την πελάτισσα.

Ο κομμωτής/τρια στα πλαίσια της εργασίας του χειρίζεται διάφορα μηχανήματα, εργαλεία και υλικά, όπως σεσουάρ δαπέδου, ηλεκτρικό πιστολάκι, ηλεκτρικό ψαλίδι, βαπέρ, κλιμαζόν, χτένες, βούρτσες, ψαλίδια κοπής και αραιώματος, βαφές μαλλιών, ντεκαπάζ, οξυζενέ.

Απαραίτητα προσόντα

Ο κομμωτής/τρια θα πρέπει να είναι επικοινωνιακός, συζητήσιμος, χαρούμενος, ήρεμος και  ευγενικός.

Θα πρέπει να είναι καθαρός, να προσέχει ιδιαίτερα την υγιεινή του και να έχει σωματικές αντοχές αφού η κομμωτική έχει αρκετή ορθοστασία και χρήση χημικών που προκαλούν συχνά διάφορες αλλεργίες.