Αισθητική - Κομμωτική

Αισθητικής Τέχνης
Αντικείμενο της Αισθητικής

Η Αισθητική ασχολείται με την πρόληψη και την αποκατάσταση δερματικών προβλημάτων και τη συμπτωματική αποκατάσταση ενδοκρινολογικών προβλημάτων, με τη χρήση των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση θεραπευτικών μέσων. Επίσης, βελτιώνει και καλύπτει αισθητικές βλάβες, με εξειδικευμένες τεχνικές επικάλυψης.

Πιο συγκεκριμένα, ο αισθητικός ασχολείται με την περιποίηση, τη θεραπεία και τον καλλωπισμό του προσώπου ή του σώματος των πελατών του, με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισής τους. Αναλυτικότερα, εξετάζει την κατάσταση των ιστών του δέρματος του προσώπου και του σώματος, επιλέγει την κατάλληλη για την περίπτωση αγωγή (καθαρισμός προσώπου, θεραπεία ακμής, απολέπιση, αναζωογόνηση και τόνωση των κυττάρων του δέρματος,σύσφιξη κ.λπ.) και προχωρεί στην εφαρμογή της. Επίσης, αναλαμβάνει την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από περιοχές του προσώπου και του σώματος, αλλά και άλλες εργασίες, όπως μακιγιάζ, μανικιούρ, πεντικιούρ κ.λπ.

Στο πλαίσιο της εργασίας του ο αισθητικός χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία και μηχανήματα, όπως μηχανήματα ατμού, σύσφιξης μυών, υπέρυθρων ακτινών, αποτρίχωσης κ.ά., καθώς και ειδικά προϊόντα, όπως ενυδατικές κρέμες, αιθέρια έλαια, οξέα φρούτων, μάσκες σύσφιξης και ομορφιάς, αμπούλες, βότανα κ.ά.

Απαραίτητα προσόντα

Ο αισθητικός θα πρέπει να διαθέτει δεξιότητες επικοινωνίας, αφού καθημερινά συναλλάσσεται με πολλούς ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Επίσης, υπευθυνότητα, υπομονή, ηρεμία και ευγένεια.

Ο αισθητικός θα πρέπει να διαθέτει δεξιοτεχνία, σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών, καλή υγεία και σωματική αντοχή. Επιπλέον, ο αισθητικός θα πρέπει να φροντίζει να ενημερώνεται συνεχώς για τα νέα προϊόντα, καλλυντικά, μηχανήματα κ.ά. και γενικά να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον επαγγελματικό του χώρο.

Μαθήματα Ειδικότητας Αισθητικής Τέχνης

Η φοίτηση στην ΕΠΑ.Σ. είναι διετής. Στόχος του αναλυτικού προγράμματος της ειδικότητας είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων Ανατομίας, Φυσιολογίας, Δερματολογίας, Κινησιολογίας κλπ., δηλαδή ιατρικών και παραϊατρικών μαθημάτων που έχουν σχέση με το αντικείμενο.

Προτεραιότητα όμως δίνεται στα ειδικά αντικείμενα διδασκαλίας όπως: Αισθητική Προσώπου και Σώματος, Κοσμετολογία, Χρωματολογία, Μακιγιάζ.

Οι θεωρητικές γνώσεις και οι εργαστηριακές ασκήσεις αποβλέπουν στην άρτια εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει μαθήματα τεχνικά, επαγγελματικά και εργαστηριακές ασκήσεις με 25 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα.